מטבח הוא אזור המשמש למגוון רחב של פעולות. במיוחד בדירות חדשות הוא גלוי ומהווה חלק מן החלל המרכזי בבית. לכן עיצובו בצורה פרקטית, נוחה ואסתטית הוא חשוב. המטבח אמור לענות על לא מעט צרכים ומורכב מאלמנטים רבים. הניסיון להשיג מהמטבח את הטוב ביותר עולה לעיתים בטעויות שנוצרות דווקא מניסיון להשיג מן המטבח את הטוב ביותר. לפניכם טעויות נפוצות שנוטים לעשות בעיצוב המטבח ועצות כיצד להימנע מטעויות אלה.
משטח עבודה לא גדול מספיק
לעיתים, מרוב מחשבה על העיצוב, ישנה נטיה לשכוח כי המטבח הוא קודם כל סוג של חדר עבודה.
תכננו את המטבח כך שאזור העבודה יהיה מרווח ככל שניתן.
אם מבנה המטבח מתאים לכך, ניתן להתקין אי שישמש כאזור עבודה.
עם זאת, לא צריך להתעקש על אי בכל מחיר. שימו לב שרוחבו של אזור העבודה לא קטן מ- 65 ס”מ.
מרחק רב מדי בין הכיריים, הכיור והמקרר
שלושת אלה הם קודקודיו של המטבח.
בהתאם לכך הם צריכים להיות בקרבה מספיקה זה לזה ובמיקום נוח זה ביחס לזה.
אם הכנת ארוחה דורשת התרוצצות והליכה ממקום למקום, כנראה שישנה בעייתיות במיקום.
הכיריים, הכיור והמקרר צריכים להיות ממוקמים כך שניתן יהיה למתוח קו דמיוני ביניהם ולקבל צורת משולש.
במטבח בגודל ממוצע שטח המשולש לא צריך להיות גדול מדי.
כך לא תצטרכו להתרוצץ ממקום למקום.
דגש על מראה חיצוני בלבד של הארונות והמגירות
לא רק עיצובם של הארונות הוא חשוב אלא גם, ואפילו במידה לא פחותה, חשוב הפנים של הארון.
ניצול מירבי של שטח הארון באמצעות מדפים ועומק רב יחסית יספקו אזור אחסון המספיק עבור כלים ומוצרים רבים יותר.
מתקנים כמו קרוסלה יעזרו לנצל באופן מקסימלי את שטחו של ארון פינתי.
גם מידותיהן של המגירות, כולל העומק, הן חשובות.
כמות גדולה מדי של ארונות
אזורי אחסון הם אמנם חשובים ביותר להתנהלות נוחה במטבח, אך עם זאת, כמות גדולה מדי של ארונות עיליים ותחתיים המסודרים בשתי שורות מקבילות עלולה ליצור עומס במטבח, במיוחד מטבח קטן יחסית במידותיו.
מומלץ לתכנן את המטבח כך שתתאפשר תנועה חופשית לשני אנשים או לפחות לאדם אחד.
נצלו היטב את שטחם של כל ארון ומגירה ואל תגזימו בכמות הארונות.
אחסון כל הקשור לאוכל- רק במטבח
התעקשות על אחסון כל הכלים או מוצרי המזון רק במטבח גם כאשר ישנן אפשרויות אחרות אינה תמיד נכונה.
אם ישנה מרפסת שירות או חדרון ליד המטבח, ניתן ליצור מהם מזווה ולאחסן בהם את כל מוצרי המזון היבשים.
הדבר יפנה לא מעט ארונות ומגירות במטבח ויקל על התנועה ועל ההתנהלות בו.
אחסון רק באזורי האחסון הסגורים
אמנם אחסון באזורים המיועדים לכך כמו ארונות ומגירות יפנה מקום ביתר חלל המטבח, אך לעיתים הדבר יוצר מראה משעמם, כבד ובניגוד אולי למה שנדמה- דווקא פחות מאוורר.
חלוקה נכונה בין אחסון בארונות ובמגירות לבין אחסון ביתר חלל המטבח ייצור מראה מאוזן יותר.
לדוגמה, ניתן לאחסן אוכל יבש כמו פסטות או קטניות בצורה אסתטית בצנצנות שקופות.
ניתן לתלות מחבתות או ספלים על קיר או להניח אביזרים בנישות קטנות. הדבר יוסיף למטבח עניין.
עיצוב תוך חשיבה על הטווח הקצר ולא הטווח הארוך
הרצון ללכת על פי קווי אופנה ועל פי טרנדים עכשוויים הוא מובן וטבעי, אך יש לדעת היכן לעשות זאת והיכן לא. עיצוב המטבח הוא עיצוב ארוך טווח.
יש לקחת בחשבון כי מה שנחשב היום שיקי ואופנתי לא בהכרח יהיה כזה בעוד מספר שנים.
לכן, עדיף לעצב את המטבח באופן שמתאים לטעם שלכם לאורך שנים.
את הטרנדיות ניתן להכניס למטבח באמצעות תוספות ואקססוריז הניתנים לשינוי, הסרה או הוספה בקלות.
מאמץ יתר בעיצוב מקורי
מאמץ יתר בעיצוב המטבח, כמו בכל תחום אחר, מפספס את המטרה.
צבעים רבים מדי, אביזרים רבים מדי ואלמנטים ייחודיים שאינם בהכרח קשורים זה לזה יוצרים בעיקר אי סדר, גם מבחינה אסתטית.
אל תגרמו לכך שמרוב עצים לא רואים את היער.
שמרו על קוים ברורים ונקיים, חפשו קונספט עיצובי למטבח, ורצוי שהוא יהיה מתואם לעיצוב הסלון ופינת האוכל.
את המקוריות השיגו בדברים הקטנים.
הנחת מכשירי החשמל באופן אקראי על משטח העבודה
המטבח המודרני מכיל בתוכו מכשירי חשמל רבים: מיקרוגל, טוסטר, מדיח כלים ועוד.
השקיעו מחשבה בתכנון מיקומם של מכשירי החשמל.
השתדלו להקצות מקומות קבועים כמו ארונות סגורים לחלק מהמכשירים כך שהשיש יהיה פנוי יותר.
מכשירי חשמל המונחים על השיש השתדלו לסדר באופן הגיוני ופונקציונלי.
לסיכום, המטבח מורכב מאלמנטים רבים, מה שמהווה מתכון לטעויות בתכנון המטבח ועיצובו.
מעט מחשבה על ההתנהלות במטבח לטווח ארוך ופעולות פשוטות יחסית יחסכו מכם טעויות נפוצות שרבים עושים, לעיתים דווקא מתוך השתדלות יתר.